Auto, Vrachtwagens & Verkeer

Het verschil tussen bedrijfswagen, bestelwagen en vrachtwagen

Voor het vervoer van goederen heb je een vrachtwagen nodig met een maximum toegestane massa van meer dan 3,5 ton. Beschik je niet over het nodige budget, dan kan je opteren voor een tweedehands vrachtwagen, al dan niet met aanhangwagen. Houd er rekening mee dat volgens de Europese wetgeving alle nieuwe vrachtwagens uitgerust moeten zijn met een digitale tachograaf en een snelheidsbegrenzer. Vrachtwagens ouder dan 2006 mogen nog beschikken over een analoge tachograaf. Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je een rijbewijs C nodig. Ga je met een aanhangwagen in het verkeer, dan moet je over een rijbewijs CE beschikken. Hiervoor kan je terecht in een rijschool. Voertuigen met een MTM onder de 3,5 ton vallen onder de noemers bestelwagens en personenwagens of auto’s. Hiervoor volstaat een rijbewijs B of BE. Naast de vrachtwagens en bestelwagens, kunnen ook auto’s als bedrijfswagen ingeschreven worden.

Onderhoud en herstel van je vrachtwagen of bestelwagen

De meeste vrachtwagens rijden op een dieselmotor. Omdat een vrachtwagen dagelijks in het verkeer circuleert, is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Heb je problemen hebben met je koppeling, je laadklep of je versnellingsbak, kies voor een degelijke garage met de nodige uitrusting. Zij beschikken meestal ook over de juiste onderdelen. Gespecialiseerde bandencentrales kunnen je versleten banden vulcaniseren. Zorg ervoor dat je vrachtwagen nooit te zwaar geladen is. Rijd desnoods eens langs bij een weegbrug, want een boete kan hiervoor hoog oplopen. En is je carrosserie beschadigd, dan is een carrosseriehersteller nooit veraf. Niet alle wasinstallaties voor auto’s beschikken over de nodige installatie voor truckwash. Bekijk het aanbod om te weten waar je terecht kunt om je vrachtwagen of bestelwagen een goede poetsbeurt te geven.

Autocars, vliegtuigen, helikopters en tweewielers

In deze rubriek vind je ook uitgebreide informatie over andere voertuigen zoals de verkoop van autocars en autobussen, de verhuur van helikopters en vliegtuigen en fabrikanten en groothandelaars van fietsen, bromfietsen, scooters, en marktwagens en frituurwagens.

Belangrijkste categorieën

Alle categorieën

Aankoop voertuigen