Opslag & Distributie

Logistiek en transport: evenwicht tussen just-in-time levering en kostprijs

Logistiek omvat het organiseren, het plannen en het uitvoeren van de goederenstroom vanaf de inkoop van een product, via de productie tot en met de distributie van het afgewerkte product naar de eindafnemer. Eenvoudig uitgelegd betekent logistiek de juiste dingen binnen de juiste tijd op de juiste plaats brengen tegen een optimale kostprijs. In een snel evoluerende economische wereld is een goede logistieke werking van kapitaal belang. De inkooplogistiek bestaat uit de inkoop en het transport van grondstoffen en halffabricaten. Dit proces is een schakel van gebeurtenissen, waarbij een perfecte timing voor elke schakel vereist is. Afhankelijk van de tijdslimiet, de plaats vanwaar de goederen moeten geleverd worden en het volume van de goederen, heb je de keuze uit onder andere internationaal transport, sneltransport, luchtvracht, containertransport, tankwagens, scheepsvaart en bulk of silovervoer.

Verpakking, opslag en lading van de goederen voor de distributie

Ook de productie en de distributie zijn nauw verbonden met leveringstermijnen. Eenmaal de productie achter de rug, moeten de goederen verpakt worden voor de distributie. Alle goederen hebben een specifieke verpakking nodig. Denk maar aan kunststof, metalen of papier of karton verpakking. In afwachting van de distributie is een opslagruimte nodig. Voor de verplaatsing van de verpakte goederen bestaan verschillende systemen: pallets worden met een heftruck of vorklift of via een laadkaai op de vrachtwagen geladen. Vergeet hierbij je goederen niet vast te maken en te sjorren volgens de Europese normen. Hiervoor heb je hijsbanden en sjorbanden nodig.

Import en export, kies voor de juiste distributiemethode

Voor import en export zal je douanedocumenten moeten invullen en indienen bij een douaneagentschap. Expediteurs van moeilijk transporteerbare goederen dienen rekening te houden met specifieke voorzorgsmaatregelen. We denken hierbij aan computervervoer, vervoer van kunstvoorwerpen of van glas, vervoer van planten, veevervoer en paardenvervoer, autovervoer, vervoer van gevaarlijke stoffen, koeltransport en vervoer van machines en grote ladingen.

Belangrijkste categorieën

Alle categorieën

Logistieke diensten